Prohledat tento blog

5. 1. 2019

Dráty

Ahoj lidi,

po nějaké době jsem tu znovu se slibovaným článkem, co si budeme nalhávat psát denně článek je trochu nad moje časové možnosti, ale i tak se vám budu snažit alespoň jeden týdně servírovat. Pauza která vznikla v tvorbě byla zapříčiněna hlavně prací a vánoci. :)

Jak jsem naposledy sliboval mrkneme se na samotné odporové dráty. leckdo v tom hledá velkou vědu ale není to nic složitého. jen si každý musí vychytat to co mu sedí a vyhovuje.

Dráty můžeme dělit podle dvou jednoduchých hledisek podle Materiálu a podle Konstrukce.

Začnu tím trochu méně rozmanitým a to jsou materiály vezmu to od těch nejpoužívanějších a po ty které jsou téměř neznámé.


Nerez většinou značenou jako SS (stainless steel)

Nerez je asi z nejpoužívanější materiál ve vapingu. Je charakteristický tím že má velmi nízký odpor a velmi rychlí náběh žhavení. U tohoto materiálu můžete využívat jak watový režim tak i TC, ale u TC je třeba si dávat pozor jakou nerez používáte jelikož je rozdíl mezi 316L (která je nejpoužívanější) a 316, 304L a 304. Pro každý materiál je jiný koeficient sice oproti ostatním je tam minimální rozdíl ale TC by nefungovalo správně.



Kanthal (KA1)

Je asi nejdéle používaný odporový drát. Je charakteristický tím že má vyšší odpor než Nerez ale také pomalejší náběh teploty. U Kanthalové spirálky můžete použít pouze Watový režim. Kanthal se používal primárně jako odporový drát v elektronice díky jeho vlastnosti téměř neměnného odporu s narůstající teplotou a jelikož se odpor nemění tak není možné z měření odporu zjistit jeho teplotu proto na něj není možné použít TC. Jeho největší výhodou je jeho tepelná odolnost a stabilita. Z mého pohledu je nelepší na DIY MTL vaping.

Nichrom (NI80)

Pozor nepleťte si ho s Niklem ten má značku jinou. Obliba nichromu v poslední době době dost stoupá a není se čemu divit má velmi zajímavé vlastnosti. nichrom má velmi rychlí náběh ještě možná o chlup rychlejší než nerez, ale zato má vyšší odpor jako Kanthal. Bohužel nemá takovou tepelnou odolnost jako Kanthal.

Nyní se dostanu k drátům jejichž charakteristiku nemám vyzkoušenou. Proč jsem je nevyzkoušel? Protože jejich užití nese sebou jistá rizika, který nejsem ochotný podstupovat. Ovšem pokud někdo má nějaké zkušenosti klidně mi je napište do komentářů a já rád doplním do popisu.

Nikl (NI200)

Nikdy nepoužívejte na watový režim vždycky na TC režim, jelikož na tomto drátu při přehřátí vzniká Oxid Nikelnatý, což je karcinogení látka. Tyto spirálky nikdy nevyžhavovat.

Titan (TI)

Úplně stejně jako u niklu nikdy nepoužívat watový režim, ale pouze TC režim, jelikož na povrchu drátu vzniká oxid titaničitý což je také velmi nebezpečná karcinogení látka. Tyto spirálky nikdy nevyžhavovat.

Tak a teď se dostaneme k dělení podle konstrukce což je věc která zajímá asi většinu lidí víc.

Jednoduchý drát

je to nejednodušší varianta toho jak se dá namotat spirálka, jednoduše vezmu drát, namotám ho a tradá je hotovo.

Twisted

Je o chloupek složitější typ drátu, respektive drátů, v jednoduchosti vezmu dva nebo tři dráty a
zakroutím je do sebe. Mimochodem je to zatím asi můj nejoblíbenější typ drátů.

Perl Lock a inter lock

jsou dráty které vznikají z dvou twisted drátů jejich výroba je velmi jednoduchá ale dnes nebudu vytvářet návod jak dráty vyrábět, ale jaké jsou vůbec tipy.

Další Twisted variace.

je možné ještě dráty všelijak do sebe zakrucovat a podobně, ale to už je z mého pohledu naprosto nepoužitelné

Clapton

Je drát po obvodu omotaný druhým slabším drátem. důvod proč takové dráty vznikají je jednoduchý vniká nám mnohem větší odpařovací plocha a tím pádem i víc chuti. jejich nevýhodou je vyšší spotřeba jak liquidu (což je věc která mě tak netrápí, hlavně, že si pochutnám) tak baterie.

claptonu existuje spousta variant za nejznámější považuji twisted clapton což je omotaný twisted, Alien což je omotání několika drátů jedním již zakrouceným drátem a je toho spousty a spousty.
pokud by byl zájem mohu udělat článek jen o claptonech a jeho variacích. Věřte že by toho pro dnešek bylo až moc...

Teď se dostáváme k tomu aby jsme popsali i nějaké charakteristiky ono obecně se dá říct že čím komplikovanější drát tím víc starostí máme. Čím víc komplikovaný drát je tím v sobě udrží víc tepelné energie a tím se stává to že po vypnutí si delší dobu drží svou teplotu než začne chladnout. Jeho další nevýhodou je že čím masivnější drát máte tím se déle nahřívá a tím vám i narůstá spotřeba baterie. Poslední nevýhodou čím složitější drát máte tím vám stoupá jeho průřez a tím klesá jeho odpor.

Pak samozřejmě existuje ještě jedna kategorie která je ale jen pro oko jelkož v reálu je naprosto nepoužitelná nazývá se Coil Porn, ale je to spíše pro lidi kreativní kteří si rádi hrají je to spirála pro fotku a k ničemu jinému. :)

Já si myslím že pro dnešek těch informací bylo víc než dost a příště se podíváme na další téma a to budou vaty.

Tak díky za přečtení sdílení a šíření. :)