Prohledat tento blog

26. 11. 2018

Atomizéry

Zárek lidi, 

dnes se podívám na jednu z posledních kapitol, která je z toho naprostého základu čistě teoretická a vědomostní a tou není nic jiného než Atomizéry. Atomizér je z mého pohledu ta věc nejzásadnější komponenta celé elektronické cigarety. Protože když mám grip se špatným TC tak jedu ve watech když mám špatné baterky tak je hodl víc dobíjím, ale když mám špatný atomizér. Tak sebelepší mód a baterka z něj zázrak neudělá. Myslím, že není nad čím moc co přemýšlet a prostě se na to vrhneme.

Atomizéry můžeme rozdělit do dvou nejzákladnější skupin a to buď podle jejich použití nebo-li pro DL a nebo MTL. Druhou variantou jak se dají atomizéry rozdělit jsou buď atomizéry na to tovární hlavy a nebo takzvané DIY (Do it yourself = udělej si sám) nebo-li motací atomizéry.

Snad každá společnost která se ve vapingu pohybuje má své atomizéry na tovární hlavy. Tento typ atomizérů má jednoznačné výhody v jednoduchosti údržby a provozu. Každý kdo s vapingem začíná by měl začínat právě na atomizérech na tovární hlavy. Důvod je jednoduchý pokud nevím jak liquid by měl chutnat pokud se nenaučím správně rozpoznávat chutě tak nemohu motat správně ani build jelikož nevím jak by měl správně chutnat za druhé člověk který se rozhodne přestat kouřit by měl mít možnost nepřestávat pokuřovat a ulevovat si od abstinenčních příznaků a zahánět chuť, protože příprava některých námotů u složitějších tanků může trvat i třeba hodinu což by mě ze začátku zabilo. příprava atomizéru na tovární hlavy je velmi jednoduchá stačí jen před vložením/zašroubováním hlavy jen pár kapkami zakápnout a pak nechat cca 10 minut stát a člověk si může vesele zablafat. Zatímco u motacích tanků musíte mít i odhad kolik vaty jak nastavit spirálu atd... je to opravdu podstatně složitější. Jak tomu už bývá tak každé plus má i svůj mínus. Mínusů je hned několik za mě je jeden podstaný většina atomizérů na tovární hlavy nemá tak dobré podání chuti ve srovnání s motacími taky (víc budu postupně rozebírat v jednotlivých recenzích) a úmyslně říkám většina.

DIY atomizéry jsou atomizéry pro pokročilejší vapery kteří si ochutnali pár liquidů a hlavně se nebojí experimentovat protože než si člověk vychytá ideální námot ideální nastavení takto chvilku trvá obvzlášť ze začátku. Popravdě ze začátku udělat můj první pořádný námot který měl i chuť a nepálil se mi, mi trvalo u jednoho atomizéru i celý týden. Tyto atomizéry můžeme rozdělit na další podkategorie a to podle jejich konstrukce.

RDA atomizéry (nebo-li kapačky) jsou to atomizéry z naprosté většiny s velmi dobrým podáním
chuti. Jsou vhodné pro ochutnávky nebo pohodvý vaping doma u televize jelikož zásoba liquidu je omezena na zásobu kterou si do nich nakapete, tudíž jen na pár potahů. A pak je třeba opět liquid doplnit, proto tento typ atomizérů nedoporučím na cesty, bez squonku který má zásobu v lahvičce módu a díky provrtanému centerpinu můžete snadno a rychle zakapávat. Dokonce i většina atomizérů RDA se prodávají s centerpinem pro squonk. Prodávají se v různých vzhledech a i konstručních vychytávkách. ale jak jsem zmínil dřív tak všechny detaily proberu v jednotlivých recenzích. Takže shrňme to v obecnosti. RDA atomizéry vynikají na chuti a jejich nevýhoda je malá zásoba liquidu(mimo squonk).

Pak máme atomizéry RDTA ty mají hodně podobné vlastnosti RDA atomizérů s jedním rozdílem mají tank pod kotelnou do kterého se vám zásoba liquidu. u některých takových atomizérů se můžete setkat i s variantou že jen odendáte tank a máte klasické RDA. Jelikož tanky málokdy bývají větší než 2 ml dle evropské směrnice TPD a taky kvůli konstrukci tak je i tak třeba častěji doplňovat. Tyto atomizéry jsou oproti RDA o trochu složitější na build jelikož zde více záleží na vatě které je třeba dát tolik aby nasála i doprostřed spirálky. Jelikož bývá (není pravidlem) složitější doplňování liquidu dají se sehnat i modely se squonkovacím centerpinem. Díky kterému je zmáčknutím lahvičky doplníte liquid v tanku. Pokud jste sklerózy jako já a u RDA si třeba u fajn filmu zapomínáte dokapávat tak vám toto ušetří pár dry-hitů.

A jak už někteří tuší teď přijde typ RTA ty jsou nejvíce vzhledově podobné atomizérům na tovární
hlavy. U těchto atomizérů hodně záleží na výběru. Často mívají hezkou kresbu chuti, ale s výrazností se nemohou rovnat kapáku. Ovšem pokud někdo chce atomizér na celodenní vaping tak je to rozhodně volba číslo jedna. U těchto atomzérů se musíte připravit na podstatně složitější build (z pohledu začínajícího vapera) protože musíte vychytat přesně kdy je vaty málo a atomizér protíká a kdy je jí moc a vy dostáváte dry-hity.

Tak a příště se mrkneme na to co je třeba k tomu aby jste si mohli namotat svůj build a co doporučím.

Takže sdílejte lajkujte a šiřte Puck






Žádné komentáře:

Okomentovat